Samuli Putrolla on täysin omanlaisensa tyyli kirjoittaa ja tuottaa musiikkia. Rytmiset kappaleet niin sanoitukseltaan kuin säveleltäänkin ovat Putrolle erittäin omaleimaisia. Kenties tästä syystä Putro ei ole tehnyt musiikkia kuin lähinnä itselleen sekä Zen Cafélle, ja sillekin vain siksi, että mies itse oli yksi yhtyeen kolmesta jäsenestä. Putro on haastatteluissakin maininnut, että mieluummin ei tekisi musiikkia muille, sillä se olisi musiikin tekemistä rahan tähden, mikä ei olisi hänelle kaikkein mieleisin tapa lähestyä intohimoaan.
Elokuvissa ja sarjoissa
Joitakin poikkeuksia Putrolla kuitenkin on. Putro on säveltänyt muutamia kappaleita elokuviin ja muutamiin tv-sarjoihin, joissa kappaleet pysyttäytyvät hänen nimissään ja lauletaan hänen äänellään. Putron musiikkia voi kuulla esimerkiksi elokuvissa Freetime Machos, Lapsia ja aikuisia – kuinka niitä tehdään sekä tv-sarjassa Suoleje minua! Näistä löydät lisätietoa artikkelista “Missä elokuvissa/sarjoissa Putron musiikkia voi kuulla”.
Omintakeinen tyyli istuu Putrolle parhaiten
Putron tyyli on, kuten sanottua, erittäin omintakeinen. Kenties tästä syystä Putro ei muille kirjoittelekaan: miehen olisi vaikea luoda kappaleita, jotka eivät olisi niin läheisesti ja ilmeisesti hänen näköisiään. Putron kappaleet sopivat erittäin hyvin hänen omalle äänelleen, eikä kuka tahansa pystyisi laulamaan näitä rytmikkäitä ja vähämelodisia kappaleita samalla menestyksellä.
On mahdollista, että Putrolta myös muunlaisen musiikin tekeminen kyllä onnistuisi, mutta kenties tämä ei ole artistille luonteista ja lopputuloksesta ei tulisi odotusten mukainen. Tässä vaiheessa Putro on myös jo niin suuren suosion saanut artisti, että mahdollisesti hän ei tunne tarvetta tehdä musiikkia muiden soitettavaksi. Hän voi itse soittaa oman musiikkinsa.
Täysin selvästi ei tiedetä, miksi Putron muille tekemää musiikkia on niin vähän. Muusikkona Putro on hyvin omintakeinen henkilö. Haastatteluissa hän vastaillee miten mielii eikä teeskentele sekuntiakaan. Putro on raakaa suomalaisainesta, joka ei pyöristä kulmiaan, ei tuomitse mutta ei innostu julkisuudesta ja huomion keskipisteenä olemisesta.
Zen Cafén hajoamisaikojen jälkeen Putro kertoi haastatteluissa bändissä työn ja musiikin tekemisen tuntuneen loppuaikoina väkinäiseltä ja epätoimivalta. Tämä saattaa myös olla syynä siihen, miksi Putro ei enää tee paljoa musiikkia muille, vaan on ollut soolouratiellään jo kymmenisen vuotta. Putrolle on helpompi itse päättää tuottajan kanssa, mitkä kappaleet albumeille valitaan, kuin yrittää sovitella kappaleet toisen artistin kanssa yhdessä. Voikin olla, että Putro toimii parhaiten itsenäisenä sooloartistina, jonka tarvitsee sopia kappaleet vain soittajien kanssa.
Epäsuora syntymäpäivälahja
Putro ei ole avoimesti kertonut myöskään lahjaksi tehdyistä kappaleista, lukuun ottamatta yhtä. Kappale Ihminen syntyi 2001 vuoden loppupuolella sujuvan kirjoitusviikon aikana. Putro asui tuona aikana Imatran keskustassa vuokralla. Vuokraisäntä asui Putron naapurissa ja isännän poika oli tulossa kotiin viettämään 20-vuotissyntymäpäiväänsä. Isä oli ostanut pojalleen lahjaksi kitaravahvistimen ja Putro keksi, että hauska tapa esitellä lahja olisi soittaa jokin laulu siellä hänen asunnossaan naapurissa. Poika ihmettelisi ja luulisi laulun olevan hänen lahjansa, mutta loppujen lopuksi kävisikin ilmi, että lahja on vahvistin, jonka kanssa kappale soitettiin. Näin siis miehet tekivätkin, ja kappaleeksi valikoitui juuri sillä viikolla valmistunut kappale Ihminen, jonka avulla Putro halusi muistuttaa poikaa siitä, että kaiken kiireen ja elämän keskellä on hyvä muistaa että olemme kaikki vain ihmisiä.
Kappaleen kiireisyys kohdissa “kello käy” ja toistot kuvaavat Helsingin, jonne poika oli vastikään muuttanut, kiireisyyttä ja vilinää. Poika ja hänen juhlaseurueensa olivat mahdollisesti ensimmäiset, jotka kuulivat kappaleen valmiin version.
Tilaustyö itselle
Vaikka Putro ei muille paljoa musiikkia teekään, niin pakon edessä syntyy paljon kappaleita omalle levylle. Piha ilman sadettajaa oli yksi näistä kappaleista: Levy-yhtiö ehdotti kokoelmalevyn tekemistä Zen Cafélle, mutta sitä varten tarvittiin pikaisesti vielä muutama lisäkappale. Putro ei siis säveltänyt ja sanoittanut kappaletta itselleen, vaan pakon edessä oman bändinsä kokoelmalevylle tilaustyönä. Kuten Putro on haastatteluissa maininnut, hän toimii parhaiten paineen alla kiireessä, ja niin Piha ilman sadettajaa nousi suureksi hittibiisiksi, jota edelleen soitetaan radioissa.
Samoin kävi Olet puolisoni nyt -kappaleen kanssa. Tavalliset Hautajaiset -albumin tekovaiheessa huomattiin että jotain puuttuu, ja Putron täytyi pikaisesti luoda kymmenisen kappaletta lisää, joista valittiin kaksi parasta; tämä sekä Nukkaa Pietarin. Olet puolisoni nyt pohjautuu Raahelaisiin vanhuksiin, joita kaupungissa on Putron mukaan varsin paljon. Kappale on ikään kuin tehty heistä, toisaalta taas heille heidän sitä tietämättään.
Kaikille jotakin
Jollain tapaa Putron kappaleet ovat kirjoitettuja kaikille. Putron henkilöhahmoissa, joita kappaleissa vilisee, esiintyy yksinhuoltajaäitiä, vanhoja pariskuntia, rakastuneita, lapsia, teinipoikia. Kappaleista jokainen voi löytää itsensä. Tämä voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta näin ei kuitenkaan ole. Kaikki artistit ja lauluntekijät eivät kirjoita tarinoita eri roolihahmoissa, vaan lauluihin samaistuminen nojaa pelkkiin tunteisiin. Putrolla on taito, joka monilta muilta puuttuu, nimittäin pienten tarinoiden ja elokuvien kertominen kaikkine erilaisine johtohahmoineen.